S&P: Odkupy akcií byly loni ve velkých firmách v USA rekordní

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. dubna (ČTK) - Přední americké firmy v posledních letech vydělávaly slušné balíky peněz a loni díky tomu daly za své vlastní akcie rekordní sumu. Pětistovka předních amerických podniků, které zahrnuje index S&P 500, loni za zpětný odkup utratila celkem 589 miliard dolarů (9,37 bilionu Kč). Uvedla to agentura Standard & Poor's, která index sestavuje.

S&P ale zároveň předpokládá, že se letos tempo růstu zpětného odkupu zpomalí kvůli obavám ze nižší dostupné likvidity a z celkové ekonomické situace. Odkup přesto zůstane na historických maximech kvůli tlaku akcionářů a horám hotovosti, které firmy musejí utratit.

Některé korporace si sice půjčují peníze, aby své akcie odkoupily zpět, většina z nich ale platí za své vlastní akcie z balíku tří bilionů dolarů, které vydělaly za posledních pět let. "Tyto společnosti umějí vydělat peníze," ocenil analytik S&P Howard Silverblatt.

Průmyslové podniky v indexu S&P 500 mají v hotovosti stále 616 miliard dolarů. Silverblatt uvedl, že podniky letos pravděpodobně utratí za své akcie každé čtvrtletí nejméně 100 miliard. Růst odkupu tak bude letos mírnější než loňský nárůst proti předloni, suma ale bude vyšší než v kterémkoli předchozím roce.

Společnosti raději vracejí akcionářům peníze formou zpětných odkupů než v dividendách. Zpětný odkup loni stoupl o 36 procent, zatímco suma dividend se zvýšila o deset procent na 246 miliard dolarů. Je to méně než polovina proti tomu, co daly firmy za odkup.

Společnosti mají tendenci klonit se spíše k odkupům ze dvou důvodů, říká Silverblatt. Když firma ohlásí počet akcií, které má v plánu koupit, vykoupí je a program skončil. Dividendy se ale vyplácejí pravidelně a akcionáři jsou rozhořčeni, musí-li je firma snížit.

Když firma vyplatí dividendy, akcionáři si peníze vyberou a podnik už na ně nemůže. V případě odkupu se firma nemusí akcií nutně zbavovat, může si je uložit a později použít. Jako možnost Silverblatt uvádí například koupi jiného podniku za vlastní akcie.

Zpětný odkup akcií rostl především díky několika obřím transakcím. Desítka předních odkupů byla celkem za 148 miliard dolarů a figurovaly mezi nimi giganty ExxonMobil, Microsoft, IBM, General Electric či Hewlett-Packard.

Odkup není častý u finančních společností, protože si schovávají hotovost jako rezervu pro případné turbulence na finančních trzích. V informačních technologiích je odkup nejčastější, protože firmy z oboru často odměňují zaměstnance formou akciových opcí.

V minulém roce se stalo poprvé za dekádu, že společnosti daly za své vlastní akcie více, než kolik si vydělaly. Firmy z indexu S&P 500 loni vytvořily celkový čistý zisk 587,23 miliardy dolarů.

Zpětný odkup akcií se podnikům vyplácí. Tím, že své akcie stáhnou z trhu, zvyšují hodnotu těch, které zůstanou v oběhu a zlepšují si navíc ukazatel svého úspěchu: Roste jim zároveň průměrný zisk přepočtený na dostupnou akcii, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK