Ceny amerických akcií se v pondělí příliš nezměnily

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. dubna (ČTK) - Americké akcie v pondělí uzavřely bez výraznějších změn. Naděje na zmírnění úvěrové krize byly kompenzovány nárůstem cen ropy, jenž vyvolal obavy ohledně firemních zisků.

Dow Jonesův index se v závěru zvýšil o pouhých 0,02 procenta na 12.612,43 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,15 procenta na 1372,52 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,26 procenta na 2364,83 bodu.

Finanční sektor podpořila zpráva o tom, že největší americká spořitelna Washington Mutual je blízko dohody o získání kapitálové injekce. To posílilo naděje, že nejhorší část úvěrové krize již skončila.

"Reálnost těchto domněnek během nadcházejících týdnů prověří zprávy podniků o čtvrtletních ziscích," řekl analytik Jim Awad z firmy W.P. Stewart & Co. Akcie společnosti Washington Mutual v pondělí vyskočily o 29 procent.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči euru i japonskému jenu, protože stabilizace na finančních trzích povzbudila investory k nákupům rizikovějších aktiv. Nárůst americké měny však brzdily přetrvávající obavy ohledně zdraví ekonomiky Spojených států.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,5705 USD. Vůči japonskému jenu dolar posílil o 0,9 procenta na 120,42 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK