HN: Podpora stavebního spoření - stát vyplatí 13,37 mld. Kč

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí vyplatí stavebním spořitelnám za rok 2007 na zálohách na státní podpoře 13,37 miliardy korun. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Před rokem spořitelny od ministerstva dostaly 14,18 miliardy korun.

"Výplata se uskuteční v zákonné lhůtě dvou měsíců od doručení jejich žádosti, tedy v pátek 18. dubna," řekl deníku Radek Ležatka z ministerstva financí.

Klienti stavebních spořitelen loni uzavřeli 579 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což bylo ve srovnání s rokem 2006 o 63 tisíc více. Celkově loni poklesl počet smluv stavebního spoření zhruba o 165 tisíc na 5,13 milionu.

Spořitelny peníze na účty klientů převedou nejpozději v sobotu, vyplývá z pondělního vyjádření jejich tiskových mluvčích. Platí to například pro zákazníky Českomoravské stavební spořitelny nebo Stavební spořitelny Modrá pyramida. Naopak Česká spořitelna již potvrdila, že podporu připíše lidem ve stejný den, kdy peníze přijdou. Nový zákon spořitelnám nařizuje dotaci připsat nejpozději do druhého dne.

Ve druhé polovině roku ministerstvo pošle na doplatcích jednotlivým spořitelnám další peníze. "V rozpočtu počítáme letos celkem s 15 miliardami korun," potvrdil deníku Ležatka. Tento každoročně se opakující vysoký výdaj státu je už delší dobu terčem kritiky ekonomů. Ti tvrdí, že jako nástroj státní podpory bydlení se míjí účinkem, protože většina lidí ho využívá hlavně jako výhodný způsob investice.

Podle HN premiér Mirek Topolánek před několika měsíci řekl, že je připraven tuto podporu zrušit, ale neupřesnil to. Ministr financí Miroslav Kalousek poté reagoval, že okamžité zrušení by systém položilo.

Stát přitom zvýhodňuje spoření nejen příspěvkem až tři tisíce korun ročně. Úroky z vkladů jsou osvobozeny od daně z příjmů. Lidé si mohou odečítat od daní i úroky z úvěrů ze stavebního spoření, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK