ČEZ vyhlásil soutěž na stavbu meziskladu vyhořelého paliva

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ v pondělí vyhlásila veřejnou soutěž na stavbu meziskladu vyhořelého jaderného paliva v areálu jaderné elektrárny Temelín. Hodnota zakázky se podle přijaté varianty vyšplhá na 500 milionů až 1,5 miliardy korun. Informuje o tom deník E15 s tím, že dalších více než osm miliard bude stát nákup speciálních kontejnerů. Proti stavbě, která by měla být dokončena nejpozději v roce 2014, protestuje řada ekologických sdružení.

ČEZ chce v areálu temelínské elektrárny uskladnit 1370 tun vyhořelého paliva, které se vypotřebuje v následujících 30 letech. Vyhlášený tendr zahrnuje stavbu suchého skladu i všech provozních zařízení včetně odborné pomoci se získáním kolaudačního souhlasu.

"Uvědomujeme si, že územní řízení je zatím ještě v běhu, ale termín, kdy mezisklad musí zahájit provoz, se neúprosně blíží. Museli jsme tedy zahájit výběr dodavatele," řekl mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Výběrového řízení se podle parametrů tendru budou moci zúčastnit jen tři zájemci. Všichni budou muset doložit, že za sebou mají v posledních pěti letech nejméně dvě zakázky v hodnotě minimálně 500 milionů korun.

"Žádost o účast v zadávacím řízení může podat neomezený počet zájemců," uvedl mluvčí. ČEZ však v kvalifikaci vybere první tři, s nimiž povede další jednání. Jednací formu výběrového řízení podle deníku prosadily občanské iniciativy, které si také vynutily použití speciálních kontejnerů.

Nový mezisklad má mít 152 skladových pozic; ČEZ už má zajištěnou dodávku prvních 35 kontejnerů po 55 milionech korun. "Hodnota celé zakázky, tedy stavby celého skladu i s kontejnery, tedy může činit přibližně deset miliard korun," uvedl Kříž.

O zakázku se podle deníku zajímají i tuzemské firmy, které se v minulosti na stavbě Temelína podílely. Jako zajímavou příležitost zakázku označil mluvčí společnosti Metrostav František Polák. Účast v tendru zvažuje i konkurenční Skanska.

Dočasný sklad vyhořelého paliva by měl být v provozu zhruba 60 let, pak by ho mělo nahradit trvalé úložiště radioaktivního odpadu. Trvalé úložiště chce Česká republika vyřešit do roku 2065. Hledání místa pro jeho stavbu však dosud není ukončeno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK