Wall St zavřel bez velkých změn za obav o zisky

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pondělí zavřely bez větších změn, když vzestup cen ropy vyvolával obavy o firemní zisky. To zastínilo optimistické názory,...

...že úvěrová krize polevuje, jež povzbuzovala zpráva, že hypoteční firma Washington Mutual má nadosah injekci 5 miliard dolarů.

Nejtěžším závažím indexu blue chips byla Alcoa <AA.N> s tím, jak se pozornost trhu přesunula k výsledkům za první kvartál. Hliníkárna po závěru trhu vykázala meziroční pokles zisku na polovinu kvůli vyšším cenám energií a slabšímu dolaru. Řádnou seanci Alcoa zakončila propadem o 4 procenta.

Průmyslové tituly klesly s tím, jak se ceny ropy <CLc1> přiblížily na dohled čerstvého rekordu. Několik rafinerií ve Spojených státech se připravovalo na letní automobilovou sezonu, což posilovalo obavy o dodávky.

Konglomerát General Electric <GE.N>, jenž klesl o 0,8 procenta, se stal největší brzdou širšího indexu Standard & Poor's 500.

Akcie Washington Mutual, americké jedničky mezi hypotečními firmami, vystřelily o 29 procent díky naději, že plánovaná investice uhasí její žízeň po kapitálu v situaci, kdy jí vyskočily ztráty z méně kvalitních hypoték a dalších úvěrů.

Zpráva o investici pro Washington Mutual pozvedla také finanční sektor, dílčí index S&P <.GSPF> posílil o 1 procento.

Index Dow Jones <.DJI> přidal 0,02 procenta na 12.612,43 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,16 procenta na 1372,52 bodu. Technologický Nasdaq Composite Index <.IXIC> odepsal 0,26 procenta na 2364,83 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK