Akcie v Japonsku oslabily

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. dubna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu klesaly. Investoři se zbavovali především výrobců čipů a příbuzných firem. Dolů se vydaly také akcie finančních společností, na které stále doléhají obavy z dopadů úvěrové krize. Na devizových trzích pokračuje v růstu euro, kterému pomáhají vyhlídky na stabilní úrokové sazby v eurozóně.

Index Nikkei 225 si odepsal 199,80 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,49 procenta na hodnotě 13.250,43 bodu. Širší index Topix klesl dokonce o 1,8 procenta na 1282,69 bodu.

Tento týden budou v Japonsku zveřejněny některé důležité makroekonomické údaje, před nimiž nemá mnoho investorů zájem otevírat nové pozice. Ve čtvrtek to budou například data o zakázkách na strojní zařízení.

"Především koncem týdne se budou zvyšovat obavy z mikroekonomických i makroekonomických faktorů. Zdá se totiž, že údaje o zakázkách na strojní zařízení budou vypadat špatně," podotkl analytik společnosti Shinkin Asset Management Tomomi Jamašita. Stav ekonomiky je podle něj v cenách akcií asi zahrnut, přetrvávají ale obavy o výši zisků.

Z technologických akcií klesly například akcie Tokyo Electron, kterým z části uškodil i nepříznivý výhled sektoru. Nejvyšší denní ztráta za téměř čtyři roky postihla akcie řetězce Aeon, z části zřejmě proto, že řada analytiků zpochybnila růstové plány firmy.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz euru, kterému pomáhají vyhlídky na stabilní úrokové sazby v eurozóně. Euro těží rovněž ze zájmu japonských investorů, kteří na začátku finančního roku nakupují zahraniční aktiva s vyšším úročením.

V eurozóně je nyní základní úrok na čtyřech procentech a šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet dal několikrát najevo, že pokud rizika inflace nepoleví, banka těžko sazby sníží. V USA je základní úrok jen 2,25 procenta s tendencí k dalšímu snížení. Japonci drží základní sazbu jen na půl procentu.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,5743 USD, a zpevnilo tak z předchozích 1,5664 USD, kde bylo v pondělí. Vůči japonskému jenu euro vystoupilo na 161,05 ze 160,63 JPY, zatímco dolar k jenu oslabil na 102,28 z předchozího kurzu 102,55 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK