Euro sílí k dolaru s výhledem širší úrokové prémie

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v úterý posilovalo k dolaru a zapsalo si tříměsíční maximum vůči jenu v očekávání, že se Evropská centrální banka (ECB) na měnovém zasedání...

...tento týden přidrží relativně protiinflační rétoriky.

Ekonomové předpokládají, že ECB nesníží sazby ze současných 4 procent dříve než ve třetím čtvrtletí. Americká centrální banka (Fed) má oproti tomu podle očekávání snížit sazby ještě tento měsíc nejméně o 25 bazických bodů, zatímco japonské sazby zřejmě nadále zůstanou na ultranízké úrovni 0,5 procenta.

Tato úroková prémie vede k nákupům eura japonské investory, kteří při sestavování portfolií na začátku nového fiskálního roku, jenž v Japonsku začal 1.dubna, vyhledávají vyšší výnosy.

Fed v úterý večer zveřejní zápis z březnového zasedání bankovní rady. Ten by mohl nastínit, nakolik jsou američtí centrální bankéři připraveni ještě snižovat úrokové sazby.

Každý slabší ekonomický údaj - jako zpráva o rozjednaných prodejích domů ve Spojených státech za únor, jež vyjde v 16:00 SELČ - přitom může vychýlit jazýček očekávání na stranu ráznějšího dubnového snížení úrokových sazeb Fedu.

Oproti tomu se obecně očekává, že prezident ECB Jean-Claude Trichet tento čtvrtek naznačí, že banka ještě není připravena uvolnit měnovou politiku, když vedle rizika nižšího ekonomického růstu zřejmě zdůrazní též riziko tlaku na růst cen.

Euro v úterý podle údajů Reuters dosáhlo tříměsíčního maxima na 161,74 jenu, než se stáhlo zpět a v 10:35 mírně oslabovalo na 160,60 jenu <EURJPY=>.

Jednotná evropská měna současně vyskočila o více než 1 cent proti dennímu minimu na týdenní vrchol 1,5798 dolaru. Posléze ustoupila na úroveň okolo 1,5757 dolaru, o 0,4 procenta silnější ve srovnání se závěrem předchozí seance.

Posílení eura k dolaru stlačilo americkou měnu také níž vůči jenu, a sice o 0,4 procenta na 101,95 <JPY=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK