Kosmetická firma Estée Lauder dostala pokutu 818.000 Kč

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. dubna (ČTK) - Kosmetická firma Estée Lauder CZ dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 818.000 korun za to, že určovala ceny pro další prodej výrobků. Podle uzavřených dohod odběratelé měli povinnost dodržovat maloobchodní ceny stanovené společností Estée Lauder, vyplývá z tiskové zprávy ÚOHS. Pokuta uložená v prvním stupni je zatím nepravomocná.

Úřad zahájil šetření na konci roku 2006. "V rámci šetření úřad zajistil mimo jiné kopie smluv o prodeji výrobků selektivní kosmetiky uzavřených mezi společností Estée Lauder a jejími odběrateli, které obsahovaly ustanovení o povinnosti dodržovat ceny stanovené dodavatelem. Ve správním řízení pak bylo toto porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže prokázáno," uvádí tisková zpráva.

Při ukládání sankce ÚOHS přihlédl k závažnosti deliktu, délce trvání porušení zákona a rovněž k polehčujícím a přitěžujícím okolnostem, poznamenal antimonopolní úřad s tím, že jako polehčující okolnost byla vyhodnocena spolupráce soutěžitele ve správním řízení a zejména to, že firma ukončila závadné jednání krátce po zahájení řízení.

"Rozhodnutí je důkazem odhodlání Úřadu bojovat proti praxi některých dodavatelů, kteří vylučují cenovou konkurenci mezi distributory svého zboží. Určování cen pro další prodej vede v konečném důsledku ke zvýšení cen pro spotřebitele a omezení konkurence v rámci značky. Proto české i evropské právo považuje takové jednání za závažné porušení soutěžních pravidel," uvedl k případu ředitel Sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda.

Sankce uložená v prvním stupni řízení je nepravomocná. V této kauze může úřad udělit pokutu do výše deseti milionů korun nebo do výše deseti procent z čistého obratu dosaženého za poslední ukončené účetní období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK