Inflace v březnu polevila, proti únoru ceny klesly

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ceny v českých obchodech proti únoru celkově klesly, a meziroční inflace tak polevila více, než čekal trh...

...

Inflace začala ustupovat z devítiletých maxim, a podpořila tak poslední rozhodnutí centrální banky ponechat úroky beze změny. Někteří analytici jsou však stále na pozoru před možným zvyšováním sazeb.

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý oznámil, že ceny měřené indexem spotřebitelských cen (CPI) v březnu meziměsíčně klesly o 0,1 procenta.

Meziroční inflace tak zpomalila na 7,1 procenta z únorových 7,5 procenta.

"Zmírnění růstu celkové inflace se čekalo, ale ne tak výrazné," uvedl Vojtěch Benda, analytik ING Wholesale Banking v Praze.

Trh čekal meziroční inflaci na 7,3 procenta <CZ/ECON04>.

Podle ČSÚ stojí za meziměsíční deflací pokles cen v oddíle rekreace o 0,9 procenta, cen potravin o 0,3 procenta a cen v oddíle alkohol a tabák o 0,6 procenta.

Inflační šok tak, zdá se, vrcholil v lednu a únoru, kdy změny daně z přidané hodnoty, zdražení energií a deregulace nájemného vystřelily meziroční inflaci na 7,5 procenta, nejvyšší hodnotu od konce roku 1998.

Ústupem inflace z maxim se začíná naplňovat očekávání České národní banky (ČNB), že cenový šok odezní s letošním rokem a že se inflace v příštím roce vrátí ke tříprocentnímu cíli.

"Během příštích měsíců by inflace měla poklesnout těsně pod 7 procent a v průběhu druhé poloviny roku dokonce pod 5 procent," uvedla Helena Horská, analytička Raiffeisenbank.

"Na přelomu roku by se měla (inflace) k prognóze vrátit. Proto nečekáme, že by ČNB v průběhu roku měnila sazby."

Podle analytiků však nedávají výsledky březnové inflace ještě důvod k tomu, aby centrální banka polevila v ostražitosti.

"Hodnocení celkové inflace je dost ošemetné, protože ČNB bude dávat důraz hlavně na spotřebitelskou inflaci očištěnou o ceny potravin a pohonných hmot (které jsou hlavními důvody zpomalení inflace)," řekl Benda z ING Wholesale Banking.

"Jelikož tato inflace zatím nevykazuje známky zpomalení, někteří členové bankovní rady ji mohou hodnotit jako přetrvávání inflačních rizik," dodal.

Základní dvoutýdenní repo sazba ČNB se naposledy měnila v únoru, o 25 bazických bodů výš na 3,75 procenta.

"ČNB musí i nadále sledovat vývoj korigované inflace, kde jsou patrné poptávkové tlaky z ekonomiky. Ta je i nadále na vyšších úrovních, a to i navzdory výrazně silné koruně," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop a dodal, že čeká další zvýšení úrokových sazeb na květnovém zasedání.

Česká národní banka obvykle zveřejňuje komentáře k aktuální inflaci po poledni.

Koruna po výsledcích inflace nicméně oslabila na 25,030 za euro v 10:50 ze 24,975, kde stála před zprávou.

PRO DATA V KOSTCE KLIKNĚTE NA [ID:nKOR824882].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK