CK Exim Tours loni zvýšila zisk o čtvrtinu na 168,5 mil. Kč

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Cestovní kancelář Exim Tours loni vydělala 168,5 milionu korun, což je téměř o čtvrtinu více než předloni. ČTK to dnes oznámila mluvčí společnosti Hana Labudová s tím, že jde o zisk před zdaněním. Na dovolenou s Eximem, který se specializuje na letecké zájezdy k moři, loni odjelo 250.000 klientů. V roce 2006 to bylo 235.000 lidí.

Za zájezdy firma loni utržila o 11 procent více než předloni, celkem její obrat činil 3,3 miliardy korun. Exim tak poprvé v tržbách předstihl dosud vedoucí Čedok. Za nárůstem vidí zástupci společnosti především stále větší zájem Čechů o zimní zájezdy k teplým mořím. Na trhu exotických dovolených zaujímá Exim Tours většinový podíl, podle vyjádření firmy jde až o tři čtvrtiny trhu.

Dovolenkáři létají s Eximem především do vzdálenějšího Středomoří, Dubaje nebo na Kapverdské ostrovy. Hitem posledních let je Karibik, kam Exim jako první začal vypravovat své nepravidelné lety přímo z Prahy. Exim je jedinou velkou českou CK, která v drtivé většině případů využívá k přepravě svých klientů letadel Českých aerolinií.

Exim Tours založil v roce 1993 podnikatel tuniského původu Ferid Nasr, který v bývalém Československu vystudoval vysokou školu. Kromě České republiky působí firma i v Polsku a pod názvem Kartágo Tours také na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Ve všech těchto zemích patří k největším hráčům na trhu. Celkový obrat skupiny dosahuje v přepočtu téměř sedm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK