Koruna zpevnila k dolaru a mírně oslabila k euru

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne pokračuje v posilování k dolaru, k euru naopak mírně oslabila vlivem inflace i vnějšího vývoje. V 11:00 SEČ byla proti pondělnímu večeru o dva haléře silnější proti dolaru na 15,88 Kč/USD a o dva haléře slabší vůči euru na 25,02 Kč/eur. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka na českou měnu působí celkový vývoj v regionu, který je dnes negativní a reaguje tak na korekci akciových trhů. Je tu rovněž vliv domácích čísel.

Jak ekonomové odhadovali, růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 7,1 procenta. Hlavní ekonom Patria Finance Vladimír Pikora předpokládá, že dnešní data ukončila spekulace, zda ještě bude či nebude ČNB zvedat své sazby. Poslední šance na zvýšení sazeb byly podle něj koncem března, ČNB tuto šanci nevyužila a nyní ji podle něho čeká delší období stagnace.

"Rizika v zahraničí rostou, koruna zůstává pro ČNB nevysvětlitelně silná a inflace se již konečně začíná vydávat směrem, který centrální banka predikovala. V druhé polovině roku se začne spekulovat dokonce o poklesu úrokových sazeb s tím, jak západoevropské ekonomiky zpomalí a banky budou mít větší problémy s odpisy," uvedl Pikora.

Dolar pokračoval v oslabování, aktuálně je na 1,5754 USD/EUR proti pondělnímu večeru 1,5700.

Na eurodolar mají podle Vlka vliv spekulace související s úrokovými sazbami na obou stranách Atlantiku. Od ECB se nečeká podle něho žádná změna sazeb a komentář po čtvrtečním jednání by se mohl nést spíše na protiinflační notě. Podle jeho názoru to naznačují i poslední výstupy zástupců ECB, kteří varují před riziky pro inflaci, souvisejícími hlavně s mzdami.

Na druhé straně se čeká další snížení sazeb Fedu. "Dnes však může zápis z jeho posledního jednání naznačit neochotu k výraznějšímu uvolňování měnové politiky, což pro dolar znamená šanci posílit. Z makroekonomických dat budou nejdůležitější počty rozjednaných prodejů domů v USA. Čeká se jejich pokles o jedno procento od minulého měsíce," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK