VERZE 2-Zamrazilová z ČNB: Inflace se zklidní, sazby zatím stabilní

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další...

...citace)

Březnové údaje ukázaly, že prudký vzestup inflace je dočasný a že by se spotřebitelské ceny měly počátkem roku 2009 vrátit ke tříprocentnímu cíli centrální banky, uvedla v úterý členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová.

"Výsledky ukázaly, že současný vzestup inflace skutečně bude časově omezený, že se situace postupně zklidní a že na začátku příštího roku by se inflace měla vrátit k hodnotám velmi blízkým inflačnímu cíli," řekla Zamrazilová novinářům.

Na otázku, zda nová data potvrzují výhled ČNB, že se v následujících měsících dá očekávat stabilita úrokových sazeb, Zamrazilová odpověděla: "Já myslím, že to plně koresponduje s tímto výhledem."

Český statistický úřad dříve v úterý oznámil, že ceny měřené indexem spotřebitelských cen v březnu meziměsíčně klesly o 0,1 procenta.

Meziroční inflace tak zpomalila na 7,1 procenta z devítiletého maxima 7,5 procenta zaznamenaného v lednu i únoru [ID:nVOD832090].

"Samozřejmě dnešní čísla působí spíše ve směru očekávání zklidnění inflačního vývoje," řekla Zamrazilová.

"Je to první příznivé číslo po dlouhé době," řekla také, ale uvedla, že "stále platí" domněnka, že rizika inflace jsou silná a působí oběma směry.

"Hlavní význam v těch dnešních číslech pro mě mají ceny potravin, které meziměsíčně klesly o 0,3 procenta, což myslím potvrzuje, že před Vánoci prodejci testovali u cen potravin, co trh unese..., a že velmi brzy by se měl (meziroční) růst cen potravin navrátit k jednociferným hodnotám," řekla nová členka bankovní rady.

Komentáře k inflaci poskytla Zamrazilová jako osobní názor. Centrální banka přislíbila, že vydá oficiální komentář k březnovým údajům v úterý odpoledne.

(Reportéři: Jan Korselt a Martin Dokoupil; Autor: Dušan Bučánek; Editovala: Petra Vodstrčilová)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK