Smer navrhuje referendum, neprojde-li smlouva EU

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Slovenská vládní strana Smer by mohla usilovat o referendum v otázce reformní smlouvy Evropské unie, pokud tento klíčový dokument odmítne...

...parlament. Uvedl to podle úterního tisku vysoce postavený člen strany.

Opoziční strany sice novou smlouvu EU převážně podporují, ale od února blokují její ratifikaci v parlamentu ve snaze přimět premiéra Roberta Fica ke změně nesouvisejícího mediálního zákona, jenž podle ochránců lidských práv omezuje svobodu tisku.

Konání referenda by zvýšilo riziko, že Slovensko odmítne novou smlouvu bloku, jejímž smyslem je reformovat jeho instituce a rozhodovací procesy po rozšíření na 27 z 15 členů.

"Pokud (smlouva) neprojde, pak je dalším krokem referendum, protože to je nejvyšší forma demokracie," řekl podle deníku Sme Miroslav Číž, šéf poslaneckého klubu strany Smer.

Slovenský parlament má o mediálním zákoně hlasovat tento týden a Fico odmítá přistoupit na požadavky opozice, aby jej pozměnil.

Premiér naopak na opozici naléhá, aby zanechala výhrůžek, nebo přijala odpovědnost za případné selhání evropského reformního plánu.

Slovenská vláda má ve 150členném parlamentu pohodlnou většinu 85 hlasů. Schválení smlouvy EU ovšem vyžaduje souhlas třípětinové většiny zákonodárců, což je pro opozici vzácnou příležitostí, kdy Fico potřebuje její hlasy.

Novou smlouvu musí do konce letošního roku ratifikovat všech 27 členských států. Dosud ji schválily parlamenty Bulharska, Francie, Maďarska, Malty, Rumunska a Slovinska. Referendum o tomto dokumentu se musí ze zákona konat jen v Irsku.

Případné referendum na Slovensku by přitom mohlo povzbudit volání po všelidovém hlasování také v jiných členských zemích Evropské unie, například ve Velké Británii.

Ze šesti uspořádaných referend od vzniku samostatného Slovenska bylo kvůli nízké volební účasti pět neplatných. Po masivní kampani všech významných politických stran úspěšně proběhlo pouze hlasování o vstupu do Evropské unie.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK