FAKTOGRAFIE-Úterní komentáře guvernéra Tůmy pro Českou televizi

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy pro úterní pořad České televize Dobré ráno...

...

Guvernér hovořil ještě před zveřejněním údajů o březnové inflaci, které ukázaly zpomalení meziročního cenového indexu na 7,1 procenta z únorového devítiletého rekordu 7,5 procenta.

K NAPLŇOVÁNÍ INFLAČNÍHO CÍLE

"Centrální banka není schopna vykompenzovat všechny šoky."

"Na jedné straně došlo k velkému nárůstu cen energií ve světě, cen potravin, k tomu přišly reformy, které vláda schválila v loňském roce, a to dohromady přidalo několik bodů k inflaci."

"Na druhé straně jsou i protiinflační vlivy, jako je posilující kurs (koruny)."

"Jsou to jednorázové vlivy, takže to odezní... Věříme, že se velmi rychle vrátíme k našemu cíli, který je zatím stanoven na úrovni 3 procent."

"Dnes ta situace pro naše rozhodování není vůbec jednoduchá: Na jedné straně velké proinflační tlaky a riziko toho, aby se to nepřelilo do inflačních očekávání, na druhé straně i silné protiinflační tlaky. Takové je naše současné dilema."

KE KORUNĚ

"Pokud dojde k rychlému posílení toho typu, ke kterému došlo teď, tak to se vymyká a takové tempo posilování koruny ekonomika nemůže dlouhodobě ustát."

"Lze to považovat za krátkodobější výkyv a dojde bez pochyby k určité korekci, jak už ta korekce bude znamenat dlouhodobější stabilitu kursu nebo dokonce určitý pokles."

K DOHODĚ SE STÁTEM O OMEZENÍ VLIVU NA POSILOVÁNÍ KORUNY

"To o čem se bavíme s Ministerstvem financí, je to, že stát by neměl přidávat další šoky tím, že by připustil nějaké velké transakce v důsledku vlastního působení."

"Snažíme se dohodnout s vládou. Nechci předjímat výsledek, protože stále je to v jednání."

K ZAJIŠŤOVACÍ OPERACI ČEZ

"ČEZ je účastník trhu."

"Něco jiného je, kdyby stát v budoucnosti něco privatizoval a najednou na trh spadlo pár miliard euro. To je něco, co trh nemůže dost dobře ustát."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK