Země EU musí vrátit miliardy na zemědělských dotacích

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. dubna (zpravodaj ČTK) - Členské státy Evropské unie musí do unijního rozpočtu vrátit 85 milionů eur (více než dvě miliardy korun), ze špatně využitých zemědělských dotací. Novináře o tom informovala Evropská komise. Česko musí část dotací vrátit také, ale jde jen asi o 250.000 korun za "překročení finančních stropů".

V roli největších hříšníků se již tradičně objevili Španělé a Francouzi. Největší částku přitom musí vrátit zemědělci z Iberského poloostrova. Neoprávněně využili více než 55 milionů eur (1,4 miliardy korun). Většina přitom připadá na dotace na výstavbu vinic, jejichž vybudování ovšem bylo ilegální. Španělsko má ale i mezery v kontrole kvality, kde rovněž musí vrátit část dotací.

Hned za svými sousedy z jihu se drží Francouzi, jako největší příjemci zemědělských dotací v Evropské unii. Francie musí vrátit zhruba 11 milionů eur, tedy 275 milionů korun. Největší část této částky připadá na nedodržení některých kritérií u banánů.

"Účetní dvůr zaznamenal v posledních letech značné zlepšení v našem kontrolním systému a stávající úroveň chceme ještě dále vylepšit. Běží totiž o peníze daňových poplatníků, a ti chtějí mít oprávněně jistotu, že se tyto peníze vynakládají odpovědně," dodala eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová.

Evropští auditoři sice skutečně konstatovali, že vyplácení zemědělských dotací se zlepšuje a zprůhledňuje, ale opět to byl jeden z hlavních proč Evropský účetní dvůr potřinácté za sebou odmítl schválit rozpočet EU. Unie údajně v zemědělství promrhá miliardy a místo toho, aby peníze skončily u farmářů, míří prý mnohdy na golfová hřiště či do jezdeckých klubů.

V evropském zemědělství se točí obrovské peníze. Jen za loňský rok do něj směřovalo asi 40 procent rozpočtu EU, tedy 44 miliard eur (asi 1,1 bilionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK