Eurotunnel byl loni díky restrukturalizaci poprvé ziskový

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. dubna (ČTK) - Společnost Groupe Eurotunnel, která provozuje železniční spojení mezi kontinentální Evropou a Británií pod kanálem La Manche, loni poprvé vykázala celoroční čistý zisk. Oznámila to dnes firma s tím, že dohoda o restrukturalizaci dluhu snížila finanční náklady.

Společnost loni vydělala milion eur po ztrátě 204 milionů eur v předchozím roce. Loňský výsledek přitom nezahrnuje jednorázový příjem 3,3 miliardy eur plynoucí z červnové dohody o restrukturalizaci. Ta zachránila podnik před bankrotem a snížila jeho dluh na polovinu z původních devíti miliard eur.

Firmu Eurotunnel provázely potíže již od spuštění projektu koncem 80. let minulého století. Náklady na vyhloubení padesátikilometrového tunelu mezi Francií a Británii překročily původní odhady, zatímco přeprava v tunelu po jeho otevření v roce 1994 za prognózami zaostávala.

Za slabým zájmem cestujících stála mimo jiné absence vysokorychlostní železniční trati v Británii, jejíž provoz byl spuštěn teprve loni v listopadu. "Teď, když konečně máme toto vysokorychlostní spojení v Británii, dosahujeme počtu cestujících, jakého jsme měli dosahovat před 15 lety," uvedl generální ředitel společnosti Jacques Gounon. "Rok 2007 ukazuje, že nová Groupe Eurotunnel není podobná té staré," dodal.

Tržby podniku loni díky zvýšenému provozu v tunelu stouply o šest procent na 775 milionů eur. V letošním prvním čtvrtletí vyskočily bez zahrnutí kurzových výkyvů dokonce o 15 procent na 187,6 milionu eur, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK