MF: Státní dluh v 1. čtvrtletí klesl na 860 miliard Kč

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Státní dluh České republiky klesl v prvním čtvrtletí 2008 o 32,2 miliardy na 860,1 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh 84.000 korun. Za celý loňský rok stát zvýšil státní dluh téměř o 90 miliard korun.

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Důvodem snížení dluhu byl podle ministerstva větší než očekávaný pokles těchto instrumentů v oběhu. Za tři měsíce jejich objem klesl o 35,3 miliardy korun.

Podíl krátkodobého dluhu na celkové hodnotě státního dluhu ke konci března 2008 klesl na 16,5 procenta z 18,7 procenta na konci roku 2007. Podle ministerstva se tak tento ukazatel podařilo udržet pod limitní hranicí 20 procent.

Průměrná splatnost státního dluhu stoupla na 6,7 roku, a pohybuje se tak v horní polovině vyhlášeného cílového pásma, které bylo stanoveno pro letošní rok na šest až sedm let. Takzvaný obchodovatelný státní dluh během čtvrtletí klesl na 823,6 miliardy z 853 miliard na konci roku 2007.

Co se týče zahraničního financování, stát během letošních tří měsíců čerpal pouze půjčku 1,4 miliardy korun od Evropské investiční banky (EIB). Letos si přitom plánuje půjčit až 14,7 miliardy korun. "Nebyla dosud realizována žádná veřejná emise ani soukromé umístění v zahraničí," uvedl úřad.

Na domácím trhu si stát půjčil od ledna do března 35,3 miliardy korun. "Zároveň byly prováděny zpětné odkupy 39. emise státních dluhopisů ve výši 5,6 miliardy korun," upozornilo MF.

Státní dluh spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. Podle analytiků je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, nebezpečí ekonomové vidí spíše do budoucna v možném rychlém růstu dluhu. Předloni se podle informací Českého statistického úřadu zvýšil o 70 miliard na 973 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK