WaMu má infuzi 7 mld USD, čeká velkou ztrátu za Q1

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Washington Mutual <WM.N>, největší americká spořitelna, obdržela kapitálovou injekci ve výši 7 miliard dolarů od firmy soukromého...

...kapitálu TPG a dalších investorů, uvedla firma v úterý.

WaMu, jak se běžně zkracuje název této spořitelny, očekává, že za první kvartál vykáže ztrátu 1,1 miliardy dolarů čili 1,40 dolaru na akcii. Analytici v průměru předpověděli jen 51 centů.

Společnost rovněž předpokládá, že uloží stranou 3,5 miliardy dolarů na ztrátové půjčky, což je téměř dvakrát více, než počítala původně. Čisté jednorázové nákladové položky mají dosáhnout 1,4 miliardy.

Spořitelna se sídlem v Seattlu se mimoto chystá výrazně omezit hypoteční činnost. Uzavře všech 186 samostatných poboček poskytujících úvěry na bydlení, přestane nabízet půjčky prostřednictvím makléřů a zruší 3000 pracovních míst.

WaMu dále oznámila, že srazí čtvrtletní dividendu na 1 cent na akcii z předchozích 15 centů, a ušetří tak 490 milionů dolarů ročně. Jde o druhé snížení dividendy během čtyř měsíců.

Akcie společnosti ztrácely okolo 9 procent a stahovaly s sebou do záporného teritoria i širší trh na Wall Street. V pondělí ovšem vyskočily o 29 procent po zprávě, že se spořitelna chystá sehnat 5 miliard dolarů.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK