Vláda posoudí návrh změny pravidel odškodnění klientů kampeliček

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Vláda dnes posoudí návrh skupiny poslanců ČSSD a KSČM, kteří chtějí změnit pravidla pro výplatu vkladů klientů zkrachovalých družstevních záložen. Novela má podle předkladatelů zmírnit nerovnost mezi odškodněním klientů záložen a bank.

Nově by se měla horní hranice odškodnění posunout na dva miliony korun a vyplácet by se mělo 100 procent vkladu. Vkladatelé dosud dostávali 90 procent vkladů, nejvýše ale 400.000 Kč.

Ministr financí bude vládu informovat o odstraňování schodku veřejných financí, plánech Národní koordinační skupiny pro zavedení eura.

Česká republika podle ministerstva financí odstraní nadměrný schodek veřejných financí v šestiměsíční lhůtě, kterou jí uložila Rada EU loni 9. října. Uvádí se to v dopise Evropské komisi, který by měl být odeslán nejpozději ve čtvrtek. V dokumentu ministerstvo popisuje konkrétní kroky Česka k odstranění schodku.

Národní koordinační skupina pro zavedení eura by se měla letos a v příštím roce zaměřit na vytvoření nástrojů, které by ochránily spotřebitele před neodůvodněným zdražováním při přechodu na euro. Měla by také na evropskou měnu připravit malé a střední podniky a finanční sektor, vyplývá z materiálů ministerstva financí.

Kabinet dnes také dostane informace o stavu příprav a výstavby dálnice D47 a o zpracování lesní kalamity, kterou loni v lednu způsobil orkán Kyrill.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK