Japonské akcie klesly, projevují se obavy z ekonomiky USA

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslabil o více než jedno procento a jeho hlavní index sestoupil na týdenní minimum. Oslabovaly zejména akcie vývozců, u nichž se projevují obavy z nepříznivého vývoje americké ekonomiky. Na devizovém trhu dolar vůči jenu nejdříve rostl, nakonec však ztratil.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,1 procenta na 13.111,89 bodu, nejníže od 1. dubna. Širší index Topix oslabil o 1,5 procenta na 1262,90 bodu.

Vedle akcií vývozců ztrácely i akcie finančního sektoru v čele s přední bankou Mitsubishi UFJ Financial Group. Obavy z finanční krize v USA a v globálním měřítku se prohloubily po varování největší americké spořitelny Washington Mutual před čtvrtletní ztrátou. Oslabovaly i akcie realitních firem.

Na devizovém trhu dolar po dočasném výstupu na téměř měsíční maximum vůči jenu klesl pod úterní úroveň, protože americkou měnu začali prodávat vývozci i institucionální investoři jako životní pojišťovny. Britská libra klesla k euru na nové rekordní minimum vlivem očekávání, že britská centrální banka tento týden dále sníží úrokové sazby.

Dolar k jenu ke konci tokijského obchodování klesl na 102,42 JPY z úterního závěru 102,52 JPY, třebaže předtím vystoupil až na 102,84 JPY. Vůči euru dolar zůstal bez větších změn kolem 1,5705 USD. Libra vůči euru sestoupila na 0,7994 GBP, a na rekordní minimum klesla druhý den po sobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK