VERZE 2-Slov.maloobch.tržby v únoru rekordní, mzdy stouply

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává data o mzdách, komentáře...

...analytiků)

Slovenské maloobchodní tržby v únoru rekordně stouply, podle analytiků ale nehrozí riziko, že by země nesplnila inflační kritérium pro přijetí eura plánované na rok 2009.

Statistický úřad ve středu uvedl, že meziroční růst maloobchodních tržeb zrychlil na 16,6 procenta z lednových 15,6 procenta. Trh očekával nárůst pouze o 9,3 procenta.

Z oddělené zprávy úřadu vyplynulo, že průměrná reálná mzda v průmyslu stoupla v únoru meziročně o 5,6 procenta po vzestupu o 4,1 procenta v lednu.

Analytici uvedli, že čerstvá data ukazují na rizika poptávkou tažené inflace v rychle rostoucí ekonomice. Nečekají ale, že by růst cen zrychlil nad limit stanovený pro vstup do eurozóny, až bude v květnu posuzována připravenost Slovenska na tento krok.

"Z pohledu centrální banky by to mohlo být špatné, když rostou poptávkové inflační tlaky... vláda významně zvedá mzdy ve veřejném sektoru, čímž jen přilívá olej do ohně," řekl Juraj Valachy, analytik Tatra banky.

"Tato čísla (ale) neovlivní hodnocení příprav na přijetí eura," dodal Valachy.

Národní banka Slovenska (NBS) drží úrokové sazby beze změny od května 2007 a analytici soudí, že v příštích měsících se postup NBS nezmění.

Klíčová dvoutýdenní repo sazba nyní stojí na 4,25 procenta, 25 bazických bodů nad úrovní v eurozóně. NBS navíc bude muset v rámci přistupování k euru sladit svou měnovou politiku s Evropskou centrální bankou (ECB).

"Pokud zůstane domácí poptávka v příštích měsících robustní, centrální banka nebude spěchat, aby přizpůsobila sazby hladině v eurozóně," řekl Piotr Matys, analytik firmy 4Cast v Londýně.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK