Koruna oslabila vůči euru, mírně slabší také k dolaru

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabila poté, co vláda schválila dohodu ministerstva financí a České národní banky o opatřeních proti jejímu posilování. Před 11:00 koruna vůči euru klesla na 25,22 Kč/EUR z úterních 25,06 Kč/EUR, v 11:20 se obchodovala za 25,17 Kč za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Proti dolaru se koruna pohybuje na hranici 16,00 Kč/USD.

Dohoda ministerstva financí s ČNB podle dřívějších informací počítá mimo jiné s tím, že stát bude zajišťovat dluhopisy v cizí měně proti kurzovému pohybu.

K dnešnímu negativnímu vývoji koruny mírně přispívá také vývoj v regionu, kde měny v souladu s pokračujícím poklesem akcií oslabují, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dolar proti euru zůstává kolem 1,5710 USD/EUR, tedy na stejné úrovni jako v úterý večer. Nepodpořil ho ani zápis z jednání americké centrální banky (Fed), který odhalil pohnutky k březnovému rozhodnutí Fedu snížit základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu.

"Pasáž o inflačních rizicích se tam pochopitelně objevila, avšak obavy na straně hospodářského růstu a fungování finančního systému přece jen převažovaly. Tedy žádný posun jestřábím směrem, čemuž odpovídá i vlažná reakce devizového trhu," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK