Česko je 34. na světě v hustotě komunikačních sítí

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Česká republika je 34. zemí na světě podle hustoty sítí pro informační a komunikační technologie. Vyplývá to z žebříčku zprávy o Globálních informačních technologiích 2007-2008, kterou dnes vydalo Světové ekonomické fórum.

Na čele žebříčku se umístily Dánsko, Švédsko a Švýcarsko. V první desítce pak skončily například ještě USA, Korejská republika, Finsko, Singapur nebo Nizozemsko. Lepší technologickou infrastrukturu mají mimo jiné i Maďarsko, Estonsko, Malajsie, Chile nebo Spojené arabské emiráty.

"Skandinávské země, USA, Singapur a Korea realizují vizi společnosti, založenou na moderních informačních a komunikačních technologiích. To těmto zemím umožňuje spolu s trvající podporou špičkového vzdělávání vysokou konkurenceschopnost v globalizované ekonomice a základy pro trvale udržitelný růst," uvedl prezident CMC Graduate School of Business Čelákovice řekl Filip Hrnčíř.

Pomocí indexu dostupnosti komunikačních sítí (The Networked Readiness Index) jsou země hodnoceny tak, jak jsou připravené využívat informační a komunikační technologie. Index hodnotí prostředí ICT v podnikatelské sféře, infrastruktuře a míru vládní podpory, dostupnost ICT pro využívání jednotlivci, podnikatelskou sférou a vládami a skutečné využívání nejnovějších informací a dostupných komunikačních technologií.

Index NRI je tvořen kombinací dat z veřejně dostupných zdrojů a výsledků průzkumu Executive Opinion Survey, což je komplexní každoroční průzkum vedený Světovým ekonomickým fórem. Zpráva, kterou fórum vydává již sedmý rok za sebou, zahrnuje rekordní počet 127 zemí světa. Letošním tématem je Podpora inovací cestou dostupnosti komunikačních sítí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK