G7 bude hledat odpověď na krizi spolu se soukromými bankéři

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. dubna (ČTK) - Ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny zemí G7 budou na páteční schůzce ve Washingtonu diskutovat s asi desítkou zástupců soukromých bank. Mělo by jim to pomoci v náležitém zformulování odpovědi na nynější globální úvěrovou krizi, uvedl dnes činitel japonského ministerstva financí.

Skupina finančních činitelů G7 se sejde před jarním zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v situaci, kdy rostou tlaky na společnou reakci největších ekonomik na krizi, která otřásá finančními trhy, banky žene do ztrát a ohrožuje globální ekonomický růst. "Nejistota na trzích zůstává celkově velmi vysoká. V takovýchto podmínkách se diskuse zřejmě zaměří na to, jaké kroky by měly být podniknuty ke zmírnění rizik," řekl novinářům nejmenovaný japonský činitel.

"Byla pozvána zhruba desítka lidí z velkých finančních institucí světa se záměrem vyměnit si názory na to, co je za nedávnými otřesy na trzích a jak se k tomu co nejlépe postavit," uvedl činitel. Dodal, že jména bankéřů budou zveřejněna v den schůzky.

Japonsko podpořilo výzvy evropských politiků, aby G7 zasáhla společně v zájmu zklidnění finančních trhů a ochránění globální ekonomiky. Japonské banky se sice nejhorším dopadům úvěrové krize vyhnuly, Tokio se však bojí, že pokles dolaru a slabost americké ekonomiky omezí japonský vývoz a naruší tím jeho ekonomický růst. G7 se skládá z USA, Japonska, Německa, Británie, Francie, Itálie a Kanady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK