Jihomoravská plynárenská snížila loni tržby o 15 pct

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. dubna (ČTK) - Největší regionální obchodník s plynem v Česku Jihomoravská plynárenská (JMP) loni snížila meziročně tržby o 15 procent na 15,4 miliardy korun. Hlavním důvodem je méně prodaného plynu. Zisk firmy naopak vzrostl z předloňských 968 milionů Kč na 1,16 miliardy Kč. ČTK to dnes zjistila z účetní uzávěrky, kterou JMP zveřejnila na svých internetových stránkách.

Firma ze skupiny RWE se rozhodla, že mezi akcionáře vyplatí celý loňský zisk. Na jednu akcii tak připadá přes 780 Kč, což je o 130 korun víc než v minulém roce.

Bližší informace k hospodaření zveřejní firma až koncem dubna, uvedl mluvčí Jiří Bezděk. Dá se odhadovat, že zisk firmy rostl především díky další fázi restrukturalizace, kdy skupina RWE spojovala některé činnosti svých regionálních dceřiných firem. Pokles tržeb i přes zvýšení cen plynu je způsoben výrazně nižším prodejem, především kvůli loňské mírné zimě. Navíc lidé stále častěji využívají kvůli zdražování alternativní paliva a hledají úspory.

Jihomoravská plynárenská měla na konci minulého roku více než 640.000 zákazníků převážně v krajích Jihomoravském, Zlínském, Vysočina a částečně i Olomouckém, Pardubickém a Jihočeském.

Těsná většina v JMP patří skupině RWE, ovládá 50,12 procenta akcií. Přes 43 procent drží konkurenční E.ON. Víc než šest procent pak připadá na drobné akcionáře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK