FAKTOGRAFIE-Komentáře ministra Kalouska k dohodě proti posilování koruny

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře ministra financí Miroslava Kalouska z tiskové konference po jednání vlády, na němž schválila dohodu Ministerstva financí a...

...České národní banky (ČNB) o opatřeních proti posilování koruny [ID:nVOD932860]:

"Vláda schválila materiál..., který znamená dohodu mezi vládou a ČNB o souboru opatření, která v maximální možné míře... mají působit proti trendu posilování koruny. Opatření vedou k tomu, že operace veřejného sektoru budou probíhat mimo devizový trh."

"Jedná se o... prostředky z Evropské unie, které ČNB bude operovat mimo devizový trh a v případě konverze je bude provádět na vrub svých devizových rezerv."

"Pak jsou to privatizační příjmy. Dohodli jsme se, že tyto prostředky nebudou konvertovány. Budou uloženy na devizovém účtu ČNB."

"Rozhodne-li se MF emitovat dluhopisy v cizí měně, například emisi eurobondů, tak je zajistíme proti kursovému riziku tak, aby neměly dopady do kursového vývoje."

"Byl jsem pod tlakem některých investorů z veřejného sektoru, abych zajistil kursová rizika pro prostředky ze strukturálních fondů EU. Znovu opakuji, že to neudělám. Zajištění techto kursových rizik by vedlo k posílení koruny."

"(Prostředky z EU) budou konvertovány mimo devizový trh. Na základě našich potřeb je bude konvertovat na vrub svých devizových rezev."

"U privatizačních prostředků... tyto prostředky nebudou konvertovány. Budou uloženy na devizovém účtu ČNB anebo v cizích měnách budou rezervovány pro důchodovou reformu."

"V případě, že budeme potřebovat z těch privatizačních účtů čerpat - pro potřeby fondu dopravní infrastruktury (nebo) likvidace ekonomických zátěží - tak to budeme dělat devizovými swapy, které se v zásadě dají donekonečna opakovat. Ideálně až do okamžiku přijetí eura. To znamená opět bez dopadu na kurs."

"Smysl té dohody je, v každém případě se vždy, v případě potřeby sáhnout si na ty peníze, vyhnou devizovému trhu. Protože konvertovat na devizovém trhu znamená konvertovat korunu."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK