VERZE 2-Vláda souhlasí se záměry reformy zdravotnictví

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává informace z jednání...

...vlády)

Vláda Mirka Topolánka ve středu schválila věcný záměr šesti zákonů týkajících se zdravotnictví, a oficiálně tak odstartovala zdravotní reformu.

"Všech těch šest návrhů bylo schváleno jednomyslně... Práce na tom paragrafovém znění bude v následujících týdnech, možná měsících," řekl premiér na tiskové konferenci po jednání vlády.

Rámec zdravotní reformy dolaďovali lídři koaličních stran během jednání v noci na středu. Výsledkem je kompromisní řešení.

Jeden z nejdůležitějších bodů reformy - transformaci veřejnoprávních institucí jako zdravotní pojišťovny a nemocnice na akciové společnosti a poté jejich privatizaci - však vláda neprojednávala.

Na přípravu transformačního zákona si dala koalice ještě čas. Již nyní je ale jisté, že nebude privatizována Všeobecná zdravotní pojišťovna ani univerzitní nemocnice.

Vláda tak ve středu schválila záměry dalších šesti reformních zákonů řešících podmínky poskytování zdravotních služeb a financování systému.

"Kdybych měl vyjmenovat všechny prospěchy pro pacienta, těch je 20, možná 30. Bohužel to zakrývá debata o akciových společnostech, která je naprosto irelevantní z hlediska prospěchu pacientů z těchto zákonů," řekl novinářům ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

"Je tam garance čekacích dob (na operace), je tam garance dostupnosti (zdravotní péče), je tam garance nároku ze zdravotního pojištění... Dnes stát nemá žádné nástroje, aby to mohl garantovat," dodal.

Schválený záměr zákona o veřejném zdravotním pojištění má definovat, jak mají být dostupné zdravotní služby, a má mimo jiné umožnit pojišťovnám nabízet různé zdravotní plány.

Vláda dále souhlasila se záměrem zákona o zdravotních pojišťovnách včetně možnosti, aby vytvářely zisk. Ten ale budou muset pojišťovny dělit poměrem 15:85 mezi své majitele a pojištěnce.

Další tři schválené návrhy upravují kvalitu zdravotní péče a podmínky jejího poskytování.

Patří sem věcné záměry zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákona o specifických zdravotních službách - řešící například podmínky poskytování umělého oplodnění nebo interrupce - a zákona o zdravotnické záchranné službě.

Poslední projednanou normou je návrh věcného záměru zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích, který se zaměřuje na transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti. Tyto nemocnice by však neměly být privatizovány.

Paragrafové znění zákonů má být připraveno do června, termín pro přípravu věcného záměru transformačního zákona ministři nesdělili.

Právě přeměna neziskových pojišťoven a nemocnic je velmi citlivým bodem mezi koaličními partnery.

Separátně bude vládní koalice ještě řešit otázku poplatků ve zdravotnictví, a to 17.dubna na zasedání zdravotnické komise.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK