USA míří za sílící úvěrové bouře do recese -MMF

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Americká ekonomika letos sklouzne do recese a s 25procentní pravděpodobností tam zamíří i globální ekonomika, uvedl ve středu Mezinárodní měnový...

...fond (MMF). Za hospodářskou recesi ve světovém měřítku je považován růst HDP nepřesahující 3 procenta.

MMF dodal, že globální růst z několika posledních let rychle ztrácel tempo tváří v tvář rozsáhlé finanční krizi, již spustil pokles amerického trhu s bydlením a která pokračuje "na plný plyn".

MMF v posledním vydání Světového ekonomického výhledu vidí letošní růst světové ekonomiky o 3,7 procenta, což představuje druhé snížení prognózy za čtyři měsíce.

V říjnu předpovídal MMF expanzi světového hospodářství o 4,8 procenta, což v lednu snížil na 4,1 procenta, aby se pokusil započíst rychle se šířící úvěrovou krizi.

Pro rok 2009 předpovídá MMF mírné zrychlení na 3,8 procenta, lehce pod úrovní zaznamenanou za americké recese v roce 2001.

Ve Spojených státech má růst hrubého domácího produktu (HDP) letos zpomalit na 0,5 procenta a v příštím roce by měl nepatrně akcelerovat na 0,6 procenta. Za rok 2007 americký HDP stoupl o 2,2 procenta.

"Americká ekonomika se v roce 2008 zhoupne do mírné recese, když se budou vzájemně podepírat cykly trhů s bydlením a financemi, a v roce 2009 dojde pouze k postupnému zotavování," stojí ve zprávě MMF.

Hlavní tíhu krize pocítí Spojené státy a západní Evropa, dodal MMF.

Organizace snížila předpověď letošního růstu HDP v eurozóně na 1,4 procenta z 1,6 procenta prognózovaných v lednu a prudce níž oproti expanzi o 2,6 procenta v roce 2007. V říjnu MMF viděl letošní vzestup ekonomiky eurozóny o 2,1 procenta.

V kontrastu k těmto údajům předpovídá MMF nadále silný růst v hlavních rozvíjejících se ekonomikách.

Čína, tahoun regionální expanze, by měla letos sice zmírnit tempo, ale pouze na 9,3 procenta z loňských 11,4 procenta. Indický HDP má letos také zvolnit růst, a sice na 7,9 procenta z loňských 9,2 procenta.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK