VERZE 2-Slovensko zlepšuje fiskální cíle ve snaze o euro

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citace ministra, souvislosti, komentář...

...analytika)

Slovenská vláda ve středu schválila plán na snížení letošního schodku veřejných financí na 2,0 procenta hrubého domácího produktu (HDP) oproti předchozímu cíli ve výši 2,3 procenta, aby podpořila šance na přijetí eura v příštím roce.

Kabinet premiéra Roberta Fica se současně dohodl na rámcové podobě veřejných financí pro období let 2009 až 2011, jež pro příští rok počítá se stropem fiskálního deficitu na 1,7 procenta HDP, uvedl ministr financí Ján Počiatek.

Podle Počiatka v roce 2010 Slovensko na základě daného fiskálního rámce sníží schodek veřejných financí na 0,8 procenta HDP a v následujícím roce se bude snažit hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

Ministr dodal, že fiskální plán je v souladu s doporučeními Evropské komise, která Slovensko vyzvala, aby využilo mimořádných příjmů rozpočtu pro snižování fiskálních deficitů.

"Je to potvrzení úsilí této vlády konsolidovat co nejrychleji veřejné finance a zároveň je to reakce na postřehy Evropské komise," řekl Počiatek novinářům.

Loni Slovensko hospodařilo se schodkem veřejných financí 2,2 procenta HDP, tedy s dostatečnou rezervou od 3procentního stropu, jehož dodržení je podmínkou vstupu do eurozóny.

Evropská komise Slovensko vyzývá, aby ve fiskální politice zaujalo přísnější postoj a předešlo inflačním tlakům, které by mohly vyvstat, až po přijetí jednotné měny odpadne vliv silné koruny na růst cen.

Podle pozorovatelů ukazuje schválený fiskální plán odhodlání slovenské vlády udržet státní finance pod kontrolou, zatímco se blíží květnové hodnocení připravenosti země na vstup do eurozóny, plánovaný na začátek příštího roku.

Někteří analytici však uvedli, že snižování deficitu veřejných financí souvisí se silnějšími příjmy v rozpočtu a že by se vláda měla zaměřit také na snižování státních výdajů.

"Zakládá se to jen na příjmové straně, která těží z velmi pozitivního vývoje díky robustnímu ekonomickému růstu," řekl Jaromír Šindel, ekonom Citibank v Praze.

"Avšak jediná cesta k dlouhodobé konsolidaci vede přes výdajovou stránku rozpočtu. Je tam silný ekonomický růst, ale ten se nemusí v budoucnu opakovat. Růst zpomalí a mohou nastat problémy," dodal.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK