Koruna dnes k euru oslabila

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Koruna dnes oslabila k euru. Z otevíracích 25,04 Kč/EUR se dostala až na 25,20 koruny za euro, později odpoledne ale část ztrát umazala a před 17:00 se obchodovala na úrovních kolem 25,14 Kč/EUR. K dolaru uzavírala na 15,94 Kč/USD, tedy nepatrně silnější než v úterý. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Za poklesem kurzu koruny stála podle analytiků nejprve špatná nálada v regionu a technické faktory. Následně se ještě přidala zpráva o dohodě ministerstva financí a České národní banky, jejímž cílem je omezit posilování koruny. Devizové příjmy z privatizací budou podle smlouvy uloženy buď na devizovém účtu u ČNB, nebo spravovány v cizích měnách jako rezerva pro důchodovou reformu.

"Během několik minut po zveřejnění této zprávy koruna oslabila o osm haléřů, aby později všechny ztráty umazala. Reakce koruny na smlouvu byla zbytečně silná. Smlouva nepřinesla nic nového a byla v kurzu již odražena," uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Smlouva podle něj sice zabrání vytvoření dodatečných tlaků na posílení koruny, ale nezvrátí dlouhodobý trend zpevňování. "Ten je totiž dán tím, že se ekonomice daří," upozornil Pikora s tím, že dnešní dohoda pouze přispěje ke zpomalení dlouhodobého posilování.

Také analytik Komerční banky Jan Vejmělek soudí, že od dohody lze těžko očekávat bezprostřední otočení trendu. "Cílem je zabránit přílivu eur, které v tuto chvíli na trh nepatří, neboť bezprostředně nezvyšují produktivitu českých exportérů," konstatoval.

Zkušenost z minula navíc podle Vejmělka ukazuje, že privatizace je mnohými vnímána pro korunu pozitivně i v případě, že budou získané prostředky umístěny na speciálních účtech a obejdou devizový trh. "Sečteno a podtrženo, domníváme se, že smlouva je dobrou zprávou pro exportéry, ale nikoli spásou. Vláda nemá mnoho možností, jak bojovat se silným kurzem," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK