Americké akcie dopoledne klesly

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. dubna (ČTK) - Akcie dopoledne na Wall Street klesaly poté, co přepravce zásilek United Parcel Service snížil předpověď svého zisku na první čtvrtletí roku. Mezi investory opět vzrostly obavy o kondici ekonomiky Spojených států.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil téměř o dvě třetiny procenta na 12.497,1 bodu a index Nasdaq Composite v 18 hodin SELČ klesl na 2321,3 bodu se ztrátou 1,2 procenta.

Největší světový přepravce zásilek UPS se v ziskovém varování zmínil o celkově slabší ekonomické situaci a vyšších palivových nákladech. Investoři přitom tento týden dostali horší než očekávané výsledky od hliníkárenského gigantu Alcoa a čipové firmy Advanced Micro Devices. Na trhu se rozšířila nejistota a nepříznivý pocit, že výsledky hospodaření amerických korporací za první čtvrtletí nebudou obecně nijak valné.

Někteří investoři jsou podle analytiků nervózní z toho, že by zisková varování jako od UPS mohla znamenat, že se ekonomika ve druhém čtvrtletí proti očekávání nezačne oživovat. "Víme, že první čtvrtletí nebude dobré. Lidé se dívají po dalších náznacích na druhou polovinu roku," citovala jednoho z nich agentura AP. Hodnoty indexů jsou z Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK