Na letištích v USA je chaos kvůli inspekcím strojů American Air

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 9. dubna (ČTK) - Na velkých letištích ve Spojených státech nastal chaos kvůli bezpečnostním inspekcím letadel největších amerických aerolinií American Airlines. Společnost musela kvůli prohlídkám strojů MD-80 zrušit 850 letů, tedy téměř 40 procent denního letového řádu, uvedl její mluvčí. American Airlines patří společnosti AMR Corp.

Nejvíce postižen byl Dallas, kde se zrušilo 208 spojů. Následovalo Chicago se 138 zrušenými lety. Na několika letištích se agentům American Airlines nedařilo najít za zrušené lety pro cestující náhradní spoje u jiných aerolinií, což pasažéry značně rozlítilo.

V úterý American Airlines oznámila, že Federální úřad pro letectví (FAA) přišel s novými obavami kolem posledních inspekcí instalace elektrického vedení v MD-80, kvůli nimž se rušily lety před dvěma týdny. Letku American Airlines tvoří typ MD-80 téměř z poloviny.

Pozorovatelé říkají, že problémem jsou spíše inspekce samotné a zrušené lety; letecká společnost je měla kvalitně zajistit hned napoprvé. Finanční náklady budou vysoké a hodně práce dá obnovit důvěru rozčílených pasažérů.

Dnešním inspekcím letadel American Airlines předcházelo úterní zrušení 460 letů. Stovky letů musela společnost stornovat před dvěma týdny, také kvůli prohlídkám.

V poledne v New Yorku spadly akcie AMR téměř o devět procent, a vedly si tak hůře než emise jiných amerických aerolinií. Index akcí podniků z odvětví v USA se tou dobou snížil o 3,7 procenta.

Inspekce jsou součástí kontrol FAA, zda se v celém odvětví dodržují bezpečnostní nařízení. Výsledkem prověrek bylo, že stroje několika leteckých společností nevzlétly. Vlnu kontrol spustila inspekce v Southwest Airlines, kde se zjistila špatná údržba strojů.

Inspekce v American Airlines souvisí s prověrkou z roku 2006. Tehdy FAA nařídila, aby byla ve strojích MD-80 elektroinstalace kolem kol provedena řádně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK