VERZE 2-ČEZ: Jednání o rumunské jaderné elektrárně zmrazeno

16.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, citáty, zájem o zvýšení podílů v...

...Polsku)

Plánované akvizice společnosti ČEZ <CEZPsp.PR> v Rumunsku jsou v současnosti pozastaveny kvůli úvahám o vytvoření národního elektrárenského gigantu, uvedla ve středu česká firma.

Manažer ČEZ pro Rumunsko Jan Veškrna řekl, že rumunská vláda pozdržela schválení projektu na dostavbu jaderné elektrárny Cernavoda za 2,2 miliardy eur, kde má být ČEZ jedním ze šesti investorů, neboť zvažuje vytvoření "národního šampiona", do něhož by vložilo klíčová elektrárenská aktiva.

ČEZ má spolu s pěti dalšími investory vytvořit společný podnik s rumunskou státní firmou Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) a dokončit projekt třetího a čtvrtého bloku elektrárny.

"Je to zmrazené to rozhodnutí a investoři dnes čekají na odblokování situace," řekl Veškrna na tiskové konferenci.

Ze stejného důvodu se zastavilo i výběrové řízaní na retrofit a dostavbu uhelné elektrárny Galati, kde ČEZ postoupil do závěrečného kola společně s firmou Gaz de France <GAZ.PA>.

"ČEZ má zájem retrofitovat Galati, popřípadě tam postavit další zdroj a dneska ten míček je na straně rumunského státu," řekl Veškrna. "My očekáváme, že to rozhodnutí padne do měsíce nebo měsíce a půl."

ČEZ dodal, že se bude ucházet také o podíly polské vlády v elektrárnách Elcho a Skawina, ve kterých již dnes vlastní majoritní podíly.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK