Ceny ropy vzrostly na nový rekord nad 114 dolaru za barel

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu a americká ropa dosáhla nového rekordu 114,41 dolaru za barel. Ropa zdražuje kvůli slabému kurzu amerického dolaru, přílivu spekulativních investic a obavám z nedostatku ropy na trhu v dlouhodobém výhledu.

Cena americké ropy pak před polednem klesla na 114,32 dolaru za barel, kde měla proti úternímu závěru zisk 53 centů. Severomořský Brent vzrostl o 54 centů na 112,12 dolaru. Ropa je nyní více než třikrát dražší proti roku 2002, kdy ceny začaly růst.

"Byl to příval spekulativních peněz, které přicházejí na komoditní trhy," uvedl jeden z obchodníků. Dodal, že směr obchodování určují peníze od investičních fondů i technické faktory.

Slabý dolar spolu se silnou poptávkou hnal nahoru ceny i ostatních komodit. Na nových rekordech se tak v posledních měsících ocitly ceny kukuřice, zlata a rýže. Investoři a spekulanti se k těmto investicím uchylují také proto, aby své peníze ochránili proti inflaci.

"Dominantním faktorem zůstává americký dolar," připomněl jeden z analytiků. "Předpokládám, že to bude ještě nějakou dobu pokračovat," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK