VERZE 3-Slovensko plní inflační kritérium pro přijetí eura

16.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář Evropské...

...komise)

Slovensko v březnu nominálně splnilo inflační kritérium pro přijetí eura, a jedinou překážkou na cestě k plánovanému vstupu do eurozóny tak zůstává udržitelnost nízkého cenového růstu.

Slovenská míra inflace dosáhla v březnu 2,2 procenta, a byla tak pohodlně pod stropem ve výši 3,2 procenta, vyplývá ze středečních dat Eurostatu o inflaci členských zemí Unie.

Evropská unie oznámí 7.května, zda je Slovensko připraveno rozšířit 15člennou měnovou zónu.

"Údaj o inflaci je vskutku pod referenční hodnotou, ale podle (Maastrichtské) smlouvy musíme posoudit nejen to, je-li pod referenční hodnotou, ale zda-li je pod ní udržitelně," řekla mluvčí Evropské komise Amelia Torresová.

"K tomu budeme potřebovat naši ekonomickou prognózu, jež vyjde 28.dubna."

V březnu skončilo 12měsíční období určené pro vyhodnocení připravenosti Slovenska na vstup do eurozóny v roce 2009.

Kandidát eurozóny musí mít 12měsíční průměrnou inflaci pod stropem stanoveným 1,5 procentního bodu nad průměrem tří členských zemí Evropské unie s nejnižší mírou inflace.

V březnu to byly Malta s mírou inflace 1,5 procenta, Nizozemsko s 1,7 procenta a Švédsko i Dánsko se 2,0 procenta.

Spotřebitelské ceny harmonizované s kritérii Evropské unie v březnu meziměsíčně stouply o 0,3 procenta, což představuje vzestup meziročního harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) na 3,6 procenta z 3,4 procenta v únoru [ID:nMUL628834].

Tempo meziročního růstu cen se tak vyrovnalo úrovni v eurozóně, kde statistický úřad revidoval výš o 0,1 procentního bodu původní rychlý odhad.

DRŽME SE UDRŽITELNOSTI

Inflace představovala hlavní překážku na cestě Bratislavy do eurozóny. Udržitelnost nízké inflace je považována za klíčovou podmínku vstupu, protože přijetí eura zemi připraví o efekt zpevňování národní měny, tlumící růst cen.

"Klíčová debata bude zahrnovat dopad posilování slovenské koruny vůči euru na inflaci," řekl Jaromír Šindel, ekonom Citibank v Praze.

"Evropská centrální banka by kvůli tomu mohla zaujmout mírně negativní postoj, ale má pouze poradní hlas... Myslím, že politika (podporující vstup Slovenska) převáží."

Šindel dodal, že Slovensko, jehož ekonomika loni vyskočila o 10,4 procenta, by mělo revalvovat korunu předtím, než ji letos nezvratně zafixuje k euru, aby omezilo budoucí inflační tlaky.

EU vyzvala Slovensko, aby utáhlo fiskální politiku, a čelilo tak inflačním tlakům, jež by mohly vyvstat poté, co se země vzdá samostatné měnové politiky.

Vláda premiéra Roberta Fica reagovala snížením stropu pro schodek veřejných financí v roce 2008 a stanovením ambicióznějšího fiskálního plánu na léta 2009 až 2011.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK