Čtvrtletní zisk JPMorgan Chase klesl o polovinu

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Zisk americké banky JPMorgan Chase & Co. v prvním čtvrtletí klesl o 50 procent na 2,37 miliardy dolarů (téměř 37 miliard Kč). Banka dnes zároveň oznámila, že hodnota jejího úvěrového portfolia spadla o 2,6 miliardy dolarů, proto raději přidala do rezerv na ztrátové úvěry ještě 5,1 miliardy dolarů.

Newyorská banka, která nedávno převzala kolabující investiční banku Bear Stearns, svým dnešním výsledkem přesto překonala očekávání Wall Street. Zatímco analytici v anketě Thomson Financial odhadovali zisk JPMorgan Chase na 64 centů na akcii, banka vydělala na akcii o čtyři centy více. Příjmy banky ve čtvrtletí dosáhly 16,9 miliardy dolarů.

Investory zřejmě výsledek JPMorgan Chase potěšil a její akcie šly po zveřejnění výsledkové zprávy vzhůru. Od začátku roku ztratila emise zhruba tři procenta v souvislosti s obecným trendem na trhu.

Generální ředitel JPMorgan Chase Jamie Dimon ve zprávě zmínil i předpoklad banky, že celková ekonomická situace zůstane slabá a že úvěrové trhy zůstanou napjaté. "Tyto faktory se nás dotkly a jejich negativní dopad na ztráty z našich úvěrů, celkové objemy aktivit i zisky pravděpodobně přetrvá po zbytek roku, možná i déle," dodal manažer.

Kolaps hypotečního trhu začal trápit bankovní sektor loni v létě. JPMorgan Chase se ale ještě neočistila od ztrát zcela, protože má v portfoliu rozmanité typy hypoték, půjček vázaných na domy a úvěry financující odkupy akcií. V porovnání s rivaly jsou ale finance JPMorgan Chase v podstatě zdravé, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK