Počet podnikatelů letos stoupl na 919.000

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Počet podnikatelů v Česku se letos téměř nemění. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo v prvním čtvrtletí o 1000 na 919.000. Loni jejich počet po několika letech poklesu stoupl. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

"Tento výsledek je zřejmě důsledkem stabilizace podnikatelského prostředí," komentoval údaje prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Vláda však podle něj v rámci reformních opatření vyslala některé pozitivní signály, jako je zrušení minimální daně, nezavedení registračních pokladen, zjednodušení zdanění fyzických osob a některé další úpravy, které směřují k snižování administrativy.

Počet podnikatelů, kteří jsou povinni platit zálohy na důchodové pojištění, klesl na 711.000. Koncem prosince 2007 jich bylo 716.000, v roce 2004 pak 750.000. Počet podnikatelů, kteří si platí nemocenské pojištění, se snížil na 206.000.

Ze statistiky Eurostatu z předloňského října vyplynulo, že v žádné jiné zemi Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK