Aktuálně.cz: ČNB zatrhla vytěsnění malých akcionářů Čedoku

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Centrální banka nedala souhlas společnosti Odien Group, která získala cestovní kanceláře Čedok a ovládá 98 procent společnosti, s vytěsněním ostatních akcionářů. Jde o ne zcela obvyklý krok ČNB. Podle serveru Aktuálně.cz nesouhlas nabyl právní moci 3.dubna.

"Za dva a půl roku Česká národní banka posuzovala 184 žádostí o vytěsnění drobných akcionářů. V 53 případech souhlas neudělila," sdělil Pavel Zúbek z tiskového oddělení ČNB.

"Nebudeme to komentovat," uvedl na dotaz Aktuálně.cz Brian Wilson ze skupiny Odien. Podle informací serveru by jedním z problémů mohla být příliš nízká nabízená cena za akcii.

Čedok, který byl založen v roce 1920, je nejstarší českou cestovní kanceláří. Do roku 2006 byl, co se týče tržeb, také největší, loni jej s tržbami 3,3 miliardy korun předběhl Exim Tours. Počet klientů za rok 2007 firma zatím nezveřejnila, v roce 2006 to bylo 406.000 lidí, přičemž více než polovina mířila do zahraničí.

Odien Group koupila v prosinci 98 procent Čedoku od společnosti Unimex Group, již ovládá jeden z nejbohatších českých podnikatelů Jiří Šimáně. Podle informací tureckých médií za nabytý podíl zaplatila 80 milionů dolarů.

Za společností Odien Group stojí bohatá turecká rodina Saranů spolu s americkými fondy. Jediným majitelem je společnost Odien Capital Partners se sídlem na Kajmanských ostrovech, napsal server Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK