SOUHRN-Zahájené stavby v USA na 17letém dně, CPI mírný

16.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Výstavba nových domů ve Spojených státech v březnu spadla na 17leté dno, zatímco spotřebitelské ceny stouply poněkud méně, než se čekalo. ...

...Centrální banka (Fed) tak získala jistý prostor ke snížení sazeb, aby čelila zpomalení na trhu s bydlením.

Zatímco pokračoval skluz v sektoru bydlení, průmyslová výroba se nečekaně vzchopila, když podniky veřejných služeb zvedly výkon kvůli chladnějšímu počasí, což vynahradilo slabší růst produkce průmyslových podniků.

Ministerstvo obchodu ve středu oznámilo, že počet započatých staveb sjel o 11,9 procenta na 947.000 jednotek na roční bázi. Výsledek je nejslabší od března 1991 a hluboko pod 1,02 milionu jednotek odhadovaných trhem.

"Tato čísla naznačují, že tempo poklesu se zintenzivnilo, což je to poslední, co teď americká ekonomika potřebuje," řekl Stephen Malyon, devizový stratég u firmy Scotia Capital.

Ministerstvo práce v oddělené zprávě uvedlo, že spotřebitelské ceny vzrostly v březnu meziměsíčně o 0,3 procenta, těsně pod odhady trhu, poté co v únoru stagnovaly. Po odečtení volatilních cen potravin a energií stouply jádrové ceny v souladu s odhady trhu o 0,2 procenta také po únorové stagnaci.

Fed snížil úrokové sazby od poloviny září o 3 procentní body, když se snaží ochránit ekonomiku před rozšiřujícím se oslabováním, jež vyvěrá z hlubokého poklesu trhu s bydlením a s ním spojeného vysychání úvěrů.

Data ze sektoru bydlení ukazovala na pokračující rozklad, když počet stavebních povolení klesl o 5,8 procenta na nejnižší úroveň od dubna roku 1991, kdy se ekonomika nacházela v recesi.

ENERGIE TLAČÍ NA CENY

Zpráva o spotřebitelských cenách ukázala, že rostoucí ceny energií nadále vyvíjejí vzestupný tlak na celkovou inflaci.

Ceny energií vyskočily v březnu o 1,9 procenta. Ceny benzinu, jenž se v minulém měsíci vyšplhal na rekord, přidaly 1,3 procenta.

Finanční trhy nejprve data o spotřebních cenách přivítaly s tím, že by mohla poskytnout Fedu širší manévrovací prostor pro snižování úrokových sazeb, ne všichni ale souhlasili. Za uplynulý rok totiž spotřebitelské ceny vyskočily o 4 procenta taženy rostoucími náklady na energie.

"Navzdory příznivému jádrovému výsledku celkový vzestup přesvědčí Fed, aby ke snižování sazeb přistupoval méně agresivně," řekl Richard DeKaser, hlavní ekonom u National City.

PRŮMYSLOVÁ AKTIVITA ZAOSTÁVÁ

Fed oznámil v oddělené zprávě, že výkon dolů, továren a podniků veřejných služeb v březnu stoupl o 0,3 procenta po hlouběji revidovaném poklesu o 0,7 procenta v únoru. Trh předpovídal snížení průmyslové výroby o 0,1 procenta po původně uváděném oslabení o 0,5 procenta v únoru.

Výkon podniků veřejných služeb vzrostl o 1,9 procenta po únorovém propadu o 3,6 procenta, zatímco zpracovatelství posílilo o 0,1 procenta po poklesu o 0,5 procenta v předchozím měsíci.

"Průmyslovou aktivitu zadržoval masivní pokles výroby automobilů a součástek. Nedostatek součástek způsobený stávkou u jednoho výrobce poškodil řadu provozů vyrábějících motorová vozidla," uvedl Fed s poukazem na sedmitýdenní přerušení práce ve firmě American Axle & Manufacturing Holdings <AXL.N>.

Tato stávka, jež zcela nebo částečně ochromila kolem 30 automobilových provozů, stojí za poklesem automobilové výroby o 5,4 procenta. Po očištění o automobily stoupla průmyslová výroba o 0,4 procenta.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK