Pražská burza v závěru rostla

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes v závěru obchodování posílila. Výrazně vzrostly akcie Erste Bank a mediální společnosti CETV. Hlavní index PX uzavřel silnější o 0,73 procenta na 1537,7 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Podle obchodníka Patria Finance Martina Stuchlíka burza rostla především díky posilování bankovního sektoru. "Ten podpořen lepšími makroekonomickými výsledky ve Spojených státech vystřelil na denní maxima," uvedl Stuchlík.

O silných 3,22 procenta na 1059 korun zpevnily akcie Erste Bank. Cenné papíry Erste tak navázaly na úterní růst, kdy zpevnily o 1,99 procenta. Výrazně posílily také akcie mediální společnosti CETV, které přidaly 2,18 procenta na 1408 korun. Podle Stuchlíka růst akcií CETV podpořily zahraniční účty. O více než procento vzrostly akcie Komerční banky a developerské společnosti Orco.

Naopak cenné papíry energetické společnosti ČEZ spadly o 1,51 procenta na 1174 korun. "Na trhu se objevila zpráva, že ČEZ považuje své aktivity v Polsku pro tento rok za rizikovější. Rizikové faktory v Polsku jsou ceny uhlí, emisní povolenky a nízká likvidita na trhu s elektřinou," řekl makléř firmy Cyrrus Aleš Jandejsek. O 0,84 procenta na 1178 korun si pohoršily akcie finanční skupiny VIG.

Z akciových trhů okolních států kolem 17:00 SEČ o 0,61 procenta oslabil budapešťský BUX. Varšavský WIG zpevnil o 0,60 procenta a vídeňský ATX přidal 1,58 procenta. "Prodejní objednávky se dnes soustředily prakticky na celou střední Evropu s menší výjimkou rakouského trhu. Změna v tomto trendu nastala až krátce po poledni," uvedl makléř Patria Finance Josef Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK