MfD: MF chystá zjednodušení a lepší kontrolu daňových přiznání

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí plánuje změny v podávání daňového přiznání. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Firmy mají podle návrhu novely od příštího roku finančním úřadům posílat výkazy o mzdách a daních za své zaměstnance elektronicky. Ministerstvo tak chce usnadnit podávání daňového přiznání pro fyzické osoby a omezit možnost daňových úniků.

"Naším cílem je odbourání povinných papírových příloh, aby vše bylo elektronicky," řekl deníku náměstek ministra financí pro daně Peter Chrenko. Přílohy by si podle něj finanční úřady měly samy vytahovat ze svého systému. K posílání výkazů o mzdách a daních svých zaměstnanců by firmy ani nepotřebovaly elektronický podpis.

Nyní úředníkům stačí daňový výkaz na papíře a mzdové výkazy navíc žádají jen za zaměstnance z ciziny. Elektronickou cestou by úřady dostaly jasná čísla o příjmech zaměstnanců a mohly by lépe kontrolovat, zda nešidí stát na daních. Pro zaměstnance by odpadla jedna z povinných příloh přiznání, podle Chrenka to však nebude hned příští rok.

Další přílohy, jako jsou potvrzení o zaplacených úrocích nebo penzijním připojištění, by měly posílat finančním úřadům samy banky nebo pojišťovny za tři roky. Nyní je musí poplatník sehnat sám, a pokud podává daňové přiznání elektronicky, naskenovat je. Podle MfD by však právě u bank a pojišťoven mohla změna narazit, na jejich neochotě se totiž už dříve zadrhl podobný nápad sociálnědemokratického ministra financí Bohuslava Sobotky.

Ministerstvo chce zjednodušit i samotné elektronické daňové přiznání. Zájem o něj sice roste, ale nijak závratně. Nově by si poplatník nestahoval celý systém do svého počítače, ale podával by přiznání přímo na internetových stránkách daňové správy. Tento způsob budou úředníci testovat už letos na dani z příjmu firem a dani z přidané hodnoty. Pro zaměstnance podávající přiznání by mohl začít fungovat příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK