Japonské akcie díky americkým firmám dál výrazně rostou

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. dubna (ČTK) - Japonské akcie dále akcelerovaly růst a jejich hlavní index vyskočil o téměř dvě procenta. Trh táhly vzhůru příznivé výsledky a výhledy amerických firem v čele s IBM. Na devizovém trhu dolar zůstával v blízkosti rekordního minima vůči euru.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,9 procenta na 13.398,30 bodu. Za poslední tři dny tokijský trh získal 3,7 procenta.

Růst dnes vedly akcie technologických firem a vývozců jako Canon. Ty reagovaly na dobré výsledky IBM a dalších amerických firem. Akcie banky Mizuho získaly díky vcelku příznivým výsledkům amerických bank JPMorgan Chase a Wells Fargo.

Dolar během tokijského obchodování mírně oživil, držel se však v blízkosti rekordního minima vůči euru 1,5980 USD. Očekávání dalšího poklesu amerických úroků potvrdily údaje o prudkém poklesu zahájených staveb domů. Naproti tomu rekordně vysoká inflace v eurozóně potvrdila názory, že úroky eura se v dohledné době snižovat nebudou.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru mírně zpevnil na 1,5934 USD ze středečního závěru 1,5955 USD, Vůči jenu americká měna stoupla na 102,12 JPY z předchozích 101,64 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK