Evropské akcie asi stoupnou, Roche ale zklamala

17.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí čtvrteční seanci růstem. Finský výrobce mobilů Nokia <NOK1V.HE> vykazuje výsledky poté, co pozitivní čísla na...

...Wall Street poskytla investorům jistou úlevu ohledně schopnosti firem přečkat zpomalení ekonomiky.

Evropská farmaceutická jednička Roche <ROG.VX> však vykázala za první kvartál pouze 2procentní nárůst tržeb v místních měnách, přičemž jejichž výše 10,9 miliardy švýcarských franků nedosáhla na odhady trhu. Výsledek poznamenal pokles tržeb u preparátu Tamiflu proti ptačí chřipce.

V 8:25 rostly futures na indexy Eurostoxx 50 <STXEM8>, DAX <FDXM8> a CAC-40 <FCEc1> o 0,5 až 0,7 procenta.

Od Nokie se čeká, že za první kvartál oznámí 46procentní skok zisku na akcii s tím, jak silná poptávka v rozvíjejících se ekonomikách neutralizuje slabší odbyt dražších modelů v Evropě.

Silné středeční výsledky IMB <IBM.N> a Intelu <INTC.O> zajistí největšímu výrobci mobilů na světě zvýšenou pozornost den poté, co si evropský technologický sektor zapsal největší denní zisk za poslední dva týdny.

Ve Spojených státech se čekají čísla od Bank of New York Mellon <BK.N> a Merrill Lynch <MER.N>, zatímco na makroekonomickém poli vyjdou dubnová data filadelfského rezervního systému (Fed) o podnikatelské aktivitě.

Ropa <CLc1> přes noc dosáhla nových výšin nad 115 dolary za barel, což by mohlo podporovat energetický sektor.

Naopak středeční pád dolaru <EUR=> na čerstvá minima 1,5977 proti euru zřejmě zbrzdí postup firem zaměřených na vývoz, jako jsou automobilky.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK