KB spustila cashback v hypermarketech Globus

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Komerční banka ve 12 hypermarketech Globus a na 81 terminálech umístěných v menších obchodech spustila službu cashback, tedy výběr hotovosti u obchodníka při platbě kartou. Cashback KB mohou využít i klienti jiných bank, přičemž podmínkou pro výběr až 1500 korun je nákup nejméně za 300 korun. Cashback již v Česku nabízejí i některé ostatní banky a obchodníci.

"Díky službě cashback nemusí spotřebitel hledat bankomat a obchodník může nabídnout svým zákazníkům další službu, která zvýší jejich pohodlí," řekl novinářům Zdeněk Mojžíšek z KB. Dodal, že služba cashback je na terminálech KB přístupná pro majitele všech platebních karet asociací VISA a MasterCard vydaných KB nebo jinou bankou, která svým klientům službu cashback zpřístupní.

"Služba cashback vhodně doplňuje ostatní služby, které zákazníkům nabízíme přímo na pokladnách. Je to například možnost dobít si jednoduše kredit do mobilního telefonu nebo zakoupit elektronickou dárkovou kartu," uvedl Boris Malý ze společnosti Globus ČR.

Cashback již déle než rok ve třech stovkách svých prodejen nabízí klientům Československé obchodní banky společnost Ahold. Od loňského léta umožňuje cashback rovněž Česká spořitelna, ale pouze v několika menších prodejnách. Od loňského října pak nabízí tuto službu držitelům platebních karet Visa u menších obchodníků i Raiffeisenbank a eBanka.

Češi se již učí cashback využívat. Například klienti ČSOB do loňského listopadu, tedy za zhruba rok fungování této služby, u pokladen supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova vybrali téměř 100 milionů korun.

Služba cashback funguje v řadě zemí po celé Evropě, zejména pak v Británii a skandinávských zemích. Na těchto trzích funguje již patnáct let. V září 2006 spustila společnost Visa tuto službu v Itálii a Polsku, v červnu 2007 pak v Irsku. V Řecku bude služba zavedena počátkem roku 2008. Společnost Visa rovněž aktivně vyjednává podmínky zavedení této služby v řadě jiných zemí, například na Slovensku. Mimo Evropu je služba cashback dostupná ve Spojených státech, Austrálii, Singapuru a Jihoafrické republice.

V Británii službu nabízí vedle supermarketů podle údajů společnosti Visa také hospody a restaurace. Ve Spojených státech je zhruba 50 procent služby cashback nabízeno v supermarketech. V Polsku lze výběr hotovosti při platbě kartou využít v supermarketech, multimediálních obchodech a na čerpacích stanicích.

Vedle bankovních klientů, kteří zavedením služby získají větší možnost výběru hotovosti, přinese cashback podle odborníků výhody i obchodníkům. Pro ně to bude znamenat menší odvody hotovostí, neboť držitelé karet jim část peněz odčerpají. Také se zřejmě zvýší zájem lidí o nákupy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK