Analytici: Domácnosti mají stále dost sil a chuti utrácet

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Únorový růst maloobchodních tržeb dokazuje podle analytiků oslovených ČTK, že i přes vládní reformy a vysoký růst cen v posledních měsících chuť českých domácností utrácet nepolevuje. Podle analytiků se tak ekonomika stále drží na svém vrcholu, v průběhu roku by ovšem měl růst spotřeby postupně klesat.

Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb ve stálých cenách zrychlilo v únoru na 5,4 procenta z lednových 3,1 procenta. Zrychlení růstu bylo ovlivněno především prodejem nepotravinářského zboží. Sezónně očištěné tržby bez motoristického segmentu vzrostly meziměsíčně reálně o 0,4 procenta a meziročně se zvýšily o 3,4 procenta.

"Ani ekonomické reformy, ani inflační vlna dlouhodobě nepřipravily domácnosti o chuť k utrácení. Únorová data ukazují na postupné obnovování spotřebitelské důvěry. Ta je jistě podporována zrychlením růstu mezd," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Českým domácnostem se tak podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské nechce příliš šetřit a raději utrácejí. "Spotřeba domácností nezpomaluje tak razantně, jak se někteří obávali," uvedla.

Únorové zvýšení maloobchodních tržeb je ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka spíše výjimkou než návratem k loňskému silnému růstovému trendu. "Letošní vysoká inflace vedoucí ke značnému zpomalení reálných výdělků by totiž měla zajistit umírněné nákupy v obchodech a minimální riziko poptávkové inflace," uvedl.

Dnešní informace rovněž podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka nahrává opět úvahám o dalším možném zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. "Nicméně stále platí, že současná úroveň kurzu koruny je argumentem proti tomuto kroku," dodal.

Data podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory ovšem také ukazují, že konzumní boom skončil. "Maloobchodní tržby porostou za celý letošní rok zhruba o pět procent, což přispěje ke zpomalení celé ekonomiky," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK