Rumunsko chce většinový podíl v projektu Cernavoda -agentura

17.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Rumunsko si chce podržet většinový podíl v projektu na vybudování dvou reaktorů v jaderné elektrárně ve městě Cernavoda, uvedl ve čtvrtek ministr...

...financí a hospodářství Varujan Vosganian.

Bukurešť loni obdržela šest závazných žádostí o licenci na stavbu třetího a čtvrtého reaktoru. Se zájemci jedná o vytvoření společného podniku s provozovatelem elektrárny, firmou Nuclearelectrica.

"Za dva týdny předložíme postup vzniku projektové společnosti... jde nám o to, aby si stát udržel většinu," řekl Vosganian podle státní tiskové agentury Rompres.

Kromě firmy ČEZ <CEZPsp.PR> předložily nabídky belgický Electrabel <LYOE.PA>, italský Enel <ENEI.MI>, španělská Iberdrola <IBE.MC>, rumunská divize firmy ArcelorMittal <ISPA.AS> a německá RWE <RWEG.DE>.

ČEZ ve středu uvedl, že jeho plánované akvizice v Rumunsku jsou v současnosti pozastaveny kvůli úvahám o vytvoření tamního národního elektrárenského gigantu [ID:nKOR635095].

ČEZ má 15procentní podíl v projektu Cernavoda, jehož celkový objem činí 2,2 miliardy eur.

Rumunsko původně navrhlo, aby Nuclearelectrica kontrolovala 20 procent, ale ministr Vosganian v březnu uvedl, že tento podíl může být ještě revidován.

Práce na elektrárně, jež má mít podle původního plánu pět reaktorů, začaly před 30 lety. První blok byl připojen do sítě v roce 1996.

[BUKUREŠŤ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK