EK ČR: Počet nových exekucí loni stoupl o 40 pct

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - V loňském roce bylo v Česku nově nařízeno 427.800 soudních exekucí, což je meziročně o téměř 40 procent více. V absolutních číslech to je největší nárůst od roku 2001, kdy soudní exekuce začaly fungovat. Hlavním důvodem je vymáhání pohledávek z nesplácených úvěrů, řekl na tiskové konferenci prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický.

V roce 2007 se poprvé výraznou příčinou nárůstu nově nařízených exekucí staly nesplácené úvěry u bankovních i nebankovních finančních institucí, uvedl Podkonický. Většina exekucí má ale podle něj stále původ v drobných pohledávkách od věřitelů, jako jsou zdravotní pojišťovny, dopravní podniky, distributoři energií, vodárenství nebo telekomunikační operátoři. Novým fenoménem mezi věřiteli byla Česká televize, kvůli vymáhání koncesionářských poplatků bylo loni nařízeno 12.000 exekucí, dodal.

Podkonický míní, že počet exekucí bude v budoucnu ještě stoupat. "Lidé se nyní často ocitají ve spirále, kdy jeden úvěr vykrývají jiným," podotkl. Zhruba 70 až 75 procent exekucí byla nařízena na fyzické osoby. Pohledávky většinou činí nejvýše několik stovek tisíc korun, výjimečně jde o milionové částky. Počet skončených exekucí narostl v roce 2007 o 14.000 na více než 125.000. V tomto případě tempo nárůstu výrazně zvolnilo na třetinu nárůstu dosaženého předloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK