Merrill Lynch utrpěla čtvrtletní ztrátu, bude propouštět

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Největší světová makléřská společnost Merrill Lynch utrpěla v prvním čtvrtletí ztrátu 1,96 miliardy dolarů proti zisku 2,16 miliardy dolarů před rokem. Propad byl důsledkem odpisů investic do hypotečních cenných papírů a dalších rizikových aktiv, sdělila americká společnost. Oznámila zároveň, že zruší 4000 pracovních míst, tedy asi sedm procent celkového počtu.

Příjmy společnosti klesly meziročně o 69 procent na 2,93 miliardy dolarů. Analytici podle agentury Thomson Financial očekávali příjmy 3,7 miliardy dolarů a ztrátu necelé dvě miliardy USD.

Merrill Lynch odepsala proti zisku posledního čtvrtletí celkem 4,5 miliardy dolarů. Již v minulých čtvrtletích firma kvůli hypoteční krizi odepsala více než 24 miliard dolarů a musela získat nový kapitál v sumě 12 miliard dolarů. Generální ředitel firmy John Thain tento měsíc uvedl, že v dohledné budoucnosti další navýšení kapitálu nečeká a dnes potvrdil, že Merrill Lynxch je i nadále "dobře kapitalizovaná".

Merrill Lynch k rušení míst uvedla,p že se bude týkat zejména operací na trzích, investičního bankovnictví a podpůrných služeb. Firma nyní zaměstnává asi 63.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK