EU možná USA částečně zpřístupní policejní data

17.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská unie ve čtvrtek naznačila, že by mohla Spojeným státům poskytnout omezený přístup ke svým policejním databázím. Blok se tak snaží...

...vyřešit dlouhodobý spor s Washingtonem o víza.

Nabídka, jež pravděpodobně rozvíří obavy o ochranu osobních údajů, by znamenala pokus o zahrnutí všech 27 členských zemí EU do bezvízového styku se Spojenými státy. Dohoda je ale možná pouze tehdy, pokud EU dostane podobné údaje od Washingtonu, uvedl vysoce postavený činitel bloku.

"Jsme připraveni zasednout s našimi americkými přáteli a probrat na striktně recipročním základě, jaké informace by bylo potřeba sdílet, aby se naše členské země mohly zapojit do bezvízového styku," řekl Jonathan Faull, výkonný ředitel EU pro spravedlnost a vnitřní záležitosti.

Bezvízový styk se Spojenými státy má většina starších členských zemí EU, narozdíl od Řecka a 11 ze 12 zemí, jež do bloku vstoupily od roku 2004, jejichž občané víza potřebují.

Česko a další země vedly se Spojenými státy dvoustranná jednání o podmínkách zrušení vízové povinnosti, což Brusel kritizoval. Snaha Washingtonu o dojednání separátních smluv vyvolala politické napětí v Evropě a mezi EU a Spojenými státy.

Evropská unie uchovává v databázích otisky prstů žadatelů o azyl a plánuje tento postup rozšířit i na zájemce o víza. Země v schengenském systému mají rovněž záznamy o osobách hledaných policií a kradených autech.

Faull uvedl, že EU neumožní Spojeným státům plný přístup k datům, ale potřebuje s Washingtonem jednat, aby zjistila, které údaje americká strana požaduje.

Ministři spravedlnosti a vnitra členských zemí EU by v pátek měli udělit Evropské komisi formální mandát k vyjednávání o záležitostech bloku.

Faull řekl, že mandát zahrne přístup do databází, a také plánovaný americký systém elektronického prověřování cestujících. Ten bude od pasažérů vyžadovat, aby před cestou vyplnili internetový dotazník.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK