MND a Vemex plánují společné skladování zemního plynu

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Moravské naftové doly (MND), které spoluvlastní skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a německá společnost E.ON Ruhrgas, a společnost Vemex ze skupiny ruského plynárenského gigantu Gazprom podepsaly memorandum o spolupráci při budoucím skladování zemního plynu v novém podzemním zásobníku na území České republiky. Informují o tom internetový server Euro a dnešní Hospodářské noviny. Podle deníku se zásobník připravuje v jihomoravských Dambořicích a jde o projekt za několik miliard korun.

"Vemex už uzavřel s Komárkovými MND memorandum o spolupráci na výstavbě dambořického zásobníku s kapacitou asi 370 milionů kubíků," citují HN zdroj z plynárenských kruhů.

Podle serveru Euro.cz nyní budou následovat jednání, jejichž cílem je stanovit podmínky a další konkrétní kroky spolupráce. "Obsahem memoranda ale není dohoda o odběru zemního plynu z produkce Moravských naftových dolů. Komárek ale řekl, že Vemex bude strategickým partnerem, se kterým plánuje dlouhodobou spolupráci v oblasti obchodování a skladování zemního plynu jak v České republice, tak i v Ruské federaci," píše.

Podle dřívějších informací začne Vemex od Komárkových firem odebírat veškerý plyn, který vytěží na jižní Moravě. "Pro nás je to doplňkový, ale cenný zdroj zemního plynu, který navíc nemusíme transportovat na velké vzdálenosti," citoval minulý týden generálního ředitele Vemexu Vladimira Jermakova internetový server Týden.cz.

Podle dohody si prý MND ponechají jen tolik plynu, kolik budou potřebovat pro vlastní provoz. "Pro vlastní potřebu je jen několik málo procent z celkové těžby zemního plynu," uvedl mluvčí dolů Dan Plovajko. Loni společnost na Moravě vytěžila 103 milionů krychlových metrů zemního plynu a dosud ho prodávala prostřednictvím E.ON.

Vemex na českém trhu prodává zemní plyn od posledního čtvrtletí 2006. Loni od něj tuzemští zákazníci odebrali kolem 250 milionů metrů krychlových. Letos počítá s růstem na 850 milionů metrů krychlových, což by představovalo více než desetiprocentní podíl na českém trhu. Vemex dodává plyn 12 z 35 největších domácích firem.

Podle Jermakova skladování plynu v podzemním zásobníku na území Česka umožní další posílení pozice Vemexu na trhu se zemním plynem. "Je to další krok k liberalizaci trhu a vytvoření konkurenčního prostředí, které přinese výhody koncovým zákazníkům," prohlásil podle Eura po podpisu dohody. Za MND ji s Jermakovem podepsal generální ředitel Moravských naftových dolů František Komárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK